Asunnottomien palveluiden häätäminen ei ratkaise kaupungin järjestyshäiriöitä
Helsingin Uutisten artikkelissa 31.12.2021 Piritorista tuli entistä levottomampi – ryyppyporukan taakse jättänyt Toni, 49, huomasi ison muutoksen: "Vartijoilla pitäisi olla enemmän auktoriteettia" käsitellään Sörnäisissä liikkuvien ihmisten havaintoja, erityisesti levottomuuden lisääntymistä niin sanotulla Piritorilla.
Vailla vakinaista asuntoa ry:n toimitilojen vuokrasopimus irtisanottiin yllättäen joulukuussa 2020, ja järjestön vuosikymmeniä Sörnäisissä, ”Piritorin” laidalla kestänyt toiminta loppui alueella.
Vva ry piti tiloissaan (mm. Vaasankatu 5:ssä ja viimeisimpänä Hämeentie 64:ssä) matalan kynnyksen periaatteella toimivia Vertais- ja vapaaehtoistoiminnan päiväkeskusta Vepaa ja Yökeskus Kalkkersia, jotka tarjoavat muun muassa asunnottomuutta kokeville suojapaikan, jossa voi levähtää, saada lämpimän aterian, kahvia, ensiapua ja lahjoitusvaatteita sekä neuvontaa ja ohjausta palveluihin hakeutumisessa. Päihtymys tai kuntalaisuus (eli ei tarvitse olla Helsingissä kirjoilla) eivät ole esteenä sisään pääsylle.
- Apua ja tukea pitää olla siellä, missä asunnottomuutta kokevat ihmiset muutenkin liikkuvat ja oleilevat, Vva ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola sanoi vuosi sitten tiedotteessamme.
- Asunnottomien palveluiden vieminen jonnekin joutomaille ei kerro hyvää yhteiskunnasta. Ongelmiksi koettujen ilmiöiden kohdalla ei voida enää nykypäivänä soveltaa ajatusta ”poissa silmistä, poissa mielistä”, Tiivola jatkoi.
Naapurusto sai häädettyä Vva ry:n palvelut Sörnäisistä, mutta eivät ne niin sanotut häiriötekijät alueelta kadonneet. Päinvastoin.
Helmikuussa 2021 Vva ry muutti väliaikaisiin tiloihin Itä-Pasilaan, jossa saamme toimia ainakin pari vuotta, kunnes rakennus puretaan.
Jotkut ihmiset saattavat pelätä tai suhtautua muuten negatiivisesti asunnottomuutta kokeviin ihmisiin ja asunnottomuuteen liittyviin lieveilmiöihin. Negatiivinen suhtautuminen kumpuaa usein pelosta tuntematonta kohtaan. Ongelmat eivät kuitenkaan poistu sillä, että lyhytnäköisesti syitä tai syyllisiä haetaan vääristä tahoista eli niistä, jotka palveluja tarjoavat erityisryhmille.
Vva ry on ollut ainoita toimijoita koko korona-ajan, joka ei ole sulkenut tai rajannut palvelujaan asunnottomuutta kokevilta.
Vva ry:llä ihmiset ovat aina saaneet syödä ruokansa sisätiloissa, pöydän ääressä istuen. Tälläkin hetkellä Itä-Pasilassa toimintamme jatkuu tehostetuin turva- ja suojatoimin. Kävijämäärämme ovat tietysti taas nousseet, koska monissa muissa paikoissa asunnottomuutta kokeville ruoka annetaan ulos kadulla nautittavaksi. Esimerkiksi Helsingin kaupungin toimittama lämmin ruoka ei tällä hetkellä riitä Vepassa kaikille tarvitseville.
Kysyimme pari vuotta sitten Helsingin silloiselta pormestarilta Jan Vapaavuorelta kelpaavatko ja mahtuvatko asunnottomuutta kokevat uuden ilmeen saavan Sörnäisten katukuvaan. Tällöin vakuuteltiin, että jatkossakin kaupunki kuuluu kaikille ja että esimerkiksi asunnottomuutta kokevien palveluiden täytyy olla helposti saatavilla.
Miten on, uusi pormestari Juhana Vartiainen ja apulaispormestari Daniel Sazonov?
Pitkään ruohonjuuritasolla kohtaamistyötä tekevien järjestöjen asiantuntemusta ja kokemusta tulee hyödyntää niin palvelujen tarjoamisessa kuin laajemmin asunnottomuuteen liittyvissä toimissa. #yhdessä päästään paremmin kohti Helsingin kaupungin tavoitetta asunnottomuuden poistamisessa vuoteen 2025 mennessä.
Helsingin Uutisten tämänpäiväisen jutun lisäksi tästä linkistä voi lukea Vva ry:n vuodentakaisen tiedotteen, kun Helsinki Missio yllättäen irtisanoi vuokrasopimuksemme.
Erja MorottajaKirjoittaja on Vailla vakinaista asuntoa ry:n viestintäpäällikkö.
Vva ry Asunnottomien yö -tapahtumassa Vaasanaukiolla lokakuussa 2019.
Vva ry:n päiväkeskus Vepan sisäänkäynti Hämeenkatu 64:ssa joulukuussa 2020.