Hankkeet

NOAT – Neuropsykiatrisen osaamisen vahvistaminen asunnottomuustyössä

NOAT – Neuropsykiatrisen osaamisen vahvistaminen asunnottomuustyössä on STEAn rahoittama kolmivuotinen hanke (2024-2026).

Hankkeessa selvitetään neuropsykiatristen oireiden vaikutusta asunnottomuuteen ja sen uusiutumiseen sekä asunnottomuuspalveluiden valmiutta kohdata ja tukea neuromoninaisia ihmisiä kohti itsenäistä asumista.

Hankkeen Asiantuntija/ neuropsykiatrinen valmentaja ja kokemusasiantuntija tarjoavat asunnottomuutta kokeville tai asunnottomuusuhan alla eläville neuromoninaisille ihmisille yksilö- ja ryhmävalmennusta ja vertaistukea. Nepsy -valmennuksissa lisätään neuromoninaisten ihmisten toimijuutta, arjenhallintataitoja, tuetaan arjen sujuvuutta sekä edistetään osallisuutta.

Hanke tarjoaa asunnottomuuskentän ammattilaisille koulutuksia, joissa mm.:

  • opitaan tunnistamaan neuromoninaisten ihmisten asumiseen ja asioidenhoitoon liittyviä haasteita sekä palvelu- ja tuentarpeita

  • opitaan tunnistamaan neuromoninaisten ihmisten asunnottomuuden uusiutumiseen ja pitkittymiseen johtavia riskitekijöitä

  • opitaan neuromoninaisuuden puheeksiottoa

  • saadaan vinkkejä neuromoninaisten ihmisten kohtaamiseen ja toiminnanohjaukseen

Lisää tietoa hankepäälliköltä Vlada Petrovskajalta vlada.petrovskaja@vvary.fi


STOP HÄÄDÖILLE – Häätöuhan varhainen tunnistaminen ja häätöjen ennaltaehkäisy koulutuksen keinoin

Helmikuussa 2023 Vailla vakinaista asuntoa ry:ssä käynnistyy uusi hanke ”Stop häädöille – Häätöuhan varhainen tunnistaminen ja häätöjen ennaltaehkäisy koulutuksen keinoin (2023–2025)”. STEAn rahoittaman valtakunnallisen hankkeen tavoitteena on kehittää koulutuksellisia menetelmiä, joilla häätöriskejä voidaan tunnistaa varhaisessa vaiheessa ja siten ennaltaehkäistä häätöjen toimeenpanoa ja niistä aiheutuvaa asunnottomuutta.

Hankkeen pääyhteistyökumppaneita ovat Isännöintiliitto ja Taloasema, joiden kautta tavoitetaan isännöintialan ammattilaisia. Teemme yhteistyötä kuntien-, hyvinvointialojen-, palvelutuottajien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa eri paikkakunnilla.

Hankkeessa tuodaan yhteen yksityisen ja kolmannen sektorin asiantuntijuutta, vahvistetaan verkostoja asunnottomuusuhan alla olevien ihmisten elämäntilanteen parantamiseksi sekä edistetään taloyhtiöiden ja naapurustojen vuoropuhelua, hyvinvointia ja yleistä turvallisuutta.

Isännöitsijät ovat häätöjen ehkäisyssä etulinjan toimijoita, sillä he saavat usein ensimmäisenä tietoa taloyhtiöissä esiintyvästä häiriökäyttäytymisestä. Hankkeessa isännöintialan ammattilaisten kanssa käynnistettävä yhteistyö mahdollistaa häätöuhan alla olevien ihmisten oikea-aikaisen tavoittamisen ja avun piiriin ohjaamisen.

Hankkeen tarjoamalla konsultointiavulla ja räätälöidyllä koulutuksella lisätään isännöintialan yritysten, huoltoyhtiöiden ja vuokranantajien edellytyksiä kohdata haastavassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, tunnistaa asumisen tukea tarvitsevien erityistarpeita ja toimia siltana eri asukkaiden välillä. Toimintamallilla ennaltaehkäistään riitoja, häätöjä ja asunnottomuutta sekä lisätään yritysten ja kolmannella sektorilla toimivien ammattilaisten yhteistyötä.

Hankkeessa toteutettavalla yksilöohjauksella edistetään häiriökäyttäytymisellä oireilevien ihmisten elämänhallintataitoja ja toimijuutta sekä madalletaan häätöuhan alla olevien ihmisten kynnystä hakea apua järjestöiltä, asumisneuvonnasta ja sosiaali- ja terveyspalveluista.

Hankekoordinaattorit tulevat tarjoamaan yksityiskonsultaatiota ja koulutuksia sekä etätyökaluja hyödyntäen että paikan päällä eri puolilla Suomea.

Kiinnostuitko yhteistyöstä? Ota yhteyttä hankepäällikköön Vlada Petrovskajaan  vlada.petrovskaja@vvary.fi

Ota Stop häädöille -hanke seurantaan myös Facebookissa.


SUPERNOVAT-toiminta

Naistenkartanon ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n Supernovat-toiminnassa tuetaan päihdekulttuurissa, asunnottomana ja vankilassa elävien naisten hyvinvointia vertaistuen avulla sekä kouluttamalla ja tiedottamalla ammattilaisia.
Supernovassa nainen kohdataan ensisijaisesti naisena – ei päihdesairaana eikä rikoksentekijänä. Ryhmänohjaajat huolehtivat ryhmän turvallisesta ja luottamuksellisesta ilmapiiristä. Kokemusmentorit toimivat ryhmänohjaajien työpareina. Luottamuksen luominen vaatii aikaa. Läsnäolollaan ja oman tarinansa avulla kokemusmentorit toimivat ryhmään osallistuvina sillanrakentajina.

Ryhmässä käsitellään naisten tilanteisiin liittyviä aihekokonaisuuksia, jotka on laadittu yhdessä kokemusasiantuntijoiden kanssa. Miten omaan tilanteeseen voi vaikuttaa? Millainen on suhde omaan naiseuteen, kehoon ja omiin rajoihin? Mistä tunnistaa on väkivallan ja terveet ihmissuhteet?
Vva ry:ltä Supernovatissa toimivat kokemusmentorit Riikka Tuomi ja Laura Bredin.
Linkki Supernovatin sivulle

#supernovat #naiserityisyys #naistenkartano

Menneet hankkeet