BLOGI: Sosiaali- ja terveysjärjestöjen julkiset kannanotot ovat puoluepoliittisesti sitoutumattomia ja perustuvat faktatietoon
Olemme huolestuneita hallituspuolueiden jäsenten kommenteista, joissa viitataan sosiaali- ja terveysjärjestöjen toistavan kannanotoissaan ja ulostuloissaan oppositiopuolueiden narratiivia.
Johtuuko kyseinen tulkinta siitä, että oppositiopuolueet ovat osoittaneet julkisesti tukensa järjestökentän huolenosoituksille istuvan hallituksen leikkauspolitiikasta?
Kommentointi tuntuu sosiaali- ja terveysjärjestöjen asiantuntijuutta mitätöivältä ja herättää epäilyksen, ymmärretäänkö hallituspuolueissa järjestöjen suoran auttamistyön arvo kansakunnan hyvinvoinnin edistämisessä?
Vuonna 2023 Vva ry:n matalan kynnyksen toimintoihin hakeutui 6 644 henkilöä, vaikuttamis- ja edunvalvontatyömme tavoitti 11 259 ihmistä, kokemusasiantuntijatoimintaamme osallistui 2 876 eri ihmistä ja järjestön omassa ja yhteistyöhankkeessa tavoitettiin yhteensä 2 711 henkilöä. Vuositasolla olemme kohdanneet 23 490 ihmistä. Asiantuntijuutemme pohjautuu ruohojuuritasolla tehtävään kohtaamistyöhön, jossa todistamme asunnottomuutta kokevien ja häätö- tai asunnottomuusriskin alla elävien ihmisten arkitodellisuutta, näemme rakenteellisten muutosten ja poliittisten päätösten, kuten leikkausten ja palvelujen alasajon suorat vaikutukset kunkin ihmisen elämään. Kannanottomme perustuvat myös sosiaali- ja terveysjärjestöjen, palvelutuottajien, kuntien ja hyvinvointialueiden sekä valtion kanssa pitkäjänteisen yhteistyön kautta tehtäviin havaintoihin ja selvityksiin.
Huolemme muun muassa häätöjen ja asunnottomuuden, köyhyyden, eriarvoisuuden ja yhteiskunnan polarisoitumisen kasvusta kuluvan hallituskauden aikana on faktapohjasta, puoluepoliittisesti sitoutumaton ja perusteltavissa riippumatta hallituksen puoluekokoonpanosta.
Hallituspuolueiden jäsenten kommenttien rinnalla myös sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen suunnitellut leikkaukset kielivät siitä, ettei järjestöjen tuloksellista ja vaikuttavaa työtä tunnisteta hyvinvointivaltiota vahvistavana asiantuntijatyönä. Vva ry:ssä nähdään, että järjestöjen käytännön työn havainnot, tutkimus- ja selvitystyö on tärkeää huomioida päätöksenteossa ja pitkäjänteisen sektorirajoja ylittävän yhteistyön myötä syntyneet keinot eri väestöryhmien hyvinvoinnin yläpitämiseksi ja edistämiseksi tulisi ottaa käyttöön.
Vva ry on ottanut julkisesti kantaa haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten puolesta ennen, nyt ja jatkaa toimintaansa edunvalvontajärjestönä tulevaisuudessakin.
Vlada Petrovskaja
Kirjoittaja on Vailla vakinaista asuntoa ry:n Järjestösuunnittelija ja hankepäällikkö.
Vva ry on asunnottomuutta kokeneiden itsensä vuonna 1986 perustama kansalaisjärjestö, jonka toiminta on uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta ja voittoa tavoittelematonta.